Snaga volje ili dobar plan?

Objavljeno: 13.03.2020.

Ko je jači?

Snaga volje ili dobar plan

U postizanju kontrole nad sopstvenim finansijama veoma je važna spoznaja ciklusa potrošnje. Vi svakoga meseca imate određene prihode i normalno određene troškove. Većina ljudi uredno plaća svoje mesečne račune, odlazi u kupovinu, troši povremeno neke novce na izlaske i nekako to funkcioniše. Problemi se najčešće pojave kod neplaniranih troškova kao što su kvarovi na automobilima i kućnim aparatima, ili kada je potrebno krenuti na letovanje, zimovanje, nabaviti novi TV... Iako naizgled nepredvidivi mnogi od ovih problema su u stvari unapred rešivi.

Kako postaviti zid oko svog budžeta?

Za početak morate da steknete precizan uvid u to na šta trošite novac. Imate fiksne troškove za komunalije, kablovsku, internet, mobilni... Na to dodajte prosečne troškove za gorivo, hranu, deterdžente i ostale kućne potrebe. Došli ste do neke cifre koja je manje-više ista svakoga meseca i podmirili osnovne troškove. Na to dodajte cifru za nabavku odeće koja vam je zaista potrebna.

Sada je vreme da počnete da ubacujete u jednačinu one troškove koji nisu svakodnevni. Znate da vas očekuje registracija automobila za nekoliko meseci. Podelite taj trošak sa brojem meseci i počnite da odvajate unapred.

Želite na letovanje? Trebalo je još jesenas da dodate tu stavku u budžet (možete i sada, naravno, ali će iznos biti veći i možda ne možete da se uklopite sa raspoloživim sredstvima). Poenta je u razmišljanju unapred i shvatanju šta zaista želimo da priuštimo sebi, po kojoj ceni i u kom vremenskom periodu.

Možete dodati i određenu svotu za nepredeviđene okolnosti (ilustracije radi u SAD je uobičajeno da se od prihoda ostvarenih od izdavanja nekretnina odvaja 8-12% godišnje za njihovo održavanje, bez obzira na to da li u datom momentu postoji nešto što je za popravku ili je sve u redu).

Šta će mi to u životu?

Sada znate sa koliko novca u stvari raspolažete i imate jasnu sliku na šta želite da ga potrošite. Uz to kada odredite troškove na ovaj način vrlo verovatno će vam se pojaviti neka svota koja ostaje slobodna. Njoj možete da odredite neku buduću namenu, možete je i odmah potrošiti, ali važno je da znate kolika je ona zapravo.

Kada isplanirate svoj budžet i sebi jasno predstavite sa čim raspolažete postajete poprilično otporni na impulsnu kupovinu. Celokupna industrija je usmerena na izazivanje vaše emotivne reakcije i stvaranje želje koja će vas podstaći da sebi nešto kupite. To su situacije u kojima je teško odupreti se, a snaga volje svakako nije ono na šta možete da računate. Nije to ništa loše, ni strašno, to je jednostavno način na koji naši umovi funkcionišu.

Međutim, kada imate jasno definisan plan vi u svakom momentu imate i čvrst oslonac koji vas vraća u realnost. Prodavac vam uz osmeh nudi nešto što je na neverovatnom popustu i u vama se budi alarm koji kaže: Da, tako ću uštedeti, moram ovo da imam! Onda pogledate u svoj plan i kažete sebi: Ali ja to već imam, možda nije najnovije ali radi posao. Ako ga sada kupim poremetiću plan za letovanje. Mala pobeda koja vas čini jačim i fokusiranijim na stvarne potrebe i ciljeve. Uopšte nije pogrešno trošiti, pogrešno je rasipati. I novac i energiju. Dobar plan vam čuva i jedno i drugo.

 

 

adresa
Adresa
Bulevar Umetnosti 9/1, Novi Beograd
telefon
Telefon
011 31 22 318